Tidevandskursus

 

Sejlads i tidevand – sejl sikkert på udebane

Klassehold eller online selvstudie

Kursusbevis

Sejl sikkert på udebane

Sejlads i tidevand

Straks du er ude af Kielerkanalen, er du i en ny verden rent sejladsmæssigt.

I de indre danske farvande spiller tidevandet ingen rolle for navigation, men ude i Nordsøen og den Engelske Kanal er det tidevandets rytme, der styrer din sejlads.

Tidevandet med varierende vandstand, periodisk lukkede havne, kraftig strøm, farlige strømhvirvler, udfordringer i forbindelse med ankring, mv.  bliver helt afgørende for din navigation og sejladsplanlægning.

Selv søkortets dybder og frihøjde under broer er angivet på en anden måde end i Storebælt! I Danmark er referencen middelvandstand – i tidevandsområder kan de være LAT, MSL, MHWS eller HAT.

Du kan finde tidevandsoplysninger mange stedet fx. på easytide og hos DMI. Men online data gør det ikke alene. Du skal vide hvad der foregår, for at kunne tolke og bruge data.

Det er ikke svært at sejle i tidevandsområder, men det kræver, at man har et begrebsapparat på plads, så man kan forstå og tolke oplysningerne i søkort, pilots og tabeller, samt at man har øvet sig på de nødvendige udregninger. Ellers er du henvist til ”All tide harbors”, og går klip af meget, og risikerer at skulle passere en pynt i 4 knobs modstrøm.

Men med de rette færdigheder giver tidevandet sejladsen og især navigationen en ekstra dimension, der gør sejladsen endnu mere spændende og tilfredsstillende.

Så kom på tidevandskursus og lær at sejle sikkert i områder med tidevand.

 

Tidevandskursus hos Watergames

Hos Watergames udbyder vi tidevandskursus som et intensivt en-dags kursus. Her gennemgår vi teorien og arbejder med praktiske øvelser i sejladsplanlægning. Undervejs vil vores instruktør sætte teorien i kontekst og perspektiv ved at inddrage praktiske anvendelser og egne erfaringer fra sejlads på verdenshavene.

Kurset er opdelt i 6 temaer:

 • Det astronomiske tidevand – Fysikken bag, begreber som de bruges i søkort, almanakker, tidevandstabeller og strømatlas, forskel i tidevandets højde og rytme samt tidevandsstrømme og strømsøer
 • Søkortet og tidevand – Angivelse af dybder og ”drying hights”, reference for frihøjde af broer, strømdiamanter samt signaturer for strømsø og strømhvirvler
 • Beregning af tidevand – Beregning af højvande og lavvande, beregning af tidevand i sekundære havne med reference til primær havn, korrektion for tidszoner, periode for minimums vandstand samt tidspunkt og hastighed for tidevandsstrøm.
 • Navigation og tidevand – Navigation gennem områder der kun er sejlbare ved højvande, beregning af start og sluttidspunkt for kritiske passager, sejlads gennem områder med strømsø og strømhvirvler, planlægning af afsejlingstidspunkt, sejladsplanlægning i tidevand, sejladsstrategier når strømmen er hhv. med/mod og på tværs samt beregninger af kurs og fart ved tidevandsstrøm.
 • Havne og tidevand – De forskellige typer af havne i tidevandsområder, regler og konventioner for anløb af tidevandshavne, angivelse af og beregning af åbningstider omkring højvande, optimering af ankomst- og afgangstidspunkt i forhold til strømforhold.
 • Ankring og tidevand – Tidevandets kræfter på ankeret, brug af dobbeltanker, beregning af kædelængde og beregning af svingradius.

Vi vil på kurset bruge både søkort, tidevandstabeller og strømatlas og moderne hjælpemidler i form af tidevandsinformation i elektroniske søkort.

Alt du skal vide om kurset

Har du andre spørgsmål, så kontakt os endelig.

Forudsætninger og forberedelse
 • Det forudsættes, at du er sejler og kender til navigation på niveau med Duelighedsbevis.
 • Undervisningen på klassehold er intensiv og kræver en vis forberedelse inden kurset samt aktiv deltagelse på kursusdagen.
Prisgaranti
 • Hos Watergames har vi prisgaranti- Det betyder, at finder du et tilsvarende kursus billigere hos en anden udbyder, får du samme pris hos os.
Det praktiske
 • Kurset er opdelt i en række temaer, hvor vi kommer igennem al teorien.
 • Inden kurset får du adgang til et digitalt undervisningsrum med lidt materiale og nogle videoer, som du kan bruge som forberedelse inden kurset.
 • Klasseholdskurset tager 1 dag fra 10:00 til 17:00.
 • Efter kurset udstedes deltagerbevis.

Online Tidevandskursus

Online selvstudie

995 DKK Køb nu

Kommende kurser i sejlads i tidevand

ByKøbenhavnDato26/10/2024TidspunktKl. 10.00 - 17.00Pris1.495 DKK Tilmeld
ByAarhusDato09/11/2024TidspunktKl. 10.00 - 17.00Pris1.495 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato10/11/2024TidspunktKl. 10.00 - 17.00Pris1.495 DKK Tilmeld
Se alle kurser
Kommende kurser i sejlads i tidevand 995 DKK / person Book nu
Skriv til os

Ring til os