Duelighedsbevis

Praktisk del

Stå sikkert til søs med større sejlglæde

Duelighedsbevis praktik del – en dag inkl. prøve

Praktisk del af Duelighedsbevis

Praktisk sejlads for motor

Praktiske skipperfærdigheder

Duelighedsbevis – Praktisk del

Duelighedsbevis er et officielt certifikat, hvor krav og pensum er fastlagt af den danske stat ved Søfartsstyrelsen. Krav og pensum er delt i en teoretisk del og en praktisk del. Du kan læse mere om Duelighedsbeviset på Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Duelighedsbeviset giver dig ret til at føre både sejl- og motorbåde på op til 15 meter under dansk flag i hele verden. Vil du sejle både, der er længere end 15 meter, skal du have en eksamen i Yachtskipper 3.

Kurset Duelighedsbevis praktik giver dig uddannelse og eksamen i den praktiske del. Pensum omfatter kontrol og klargøring af båden inden sejlads, sikkerhedsudrustning, besætnings roller, kendskab til skibets motor, tovværk og knob samt styring af båden. Det er bl.a. et krav at du kan styre både efter kompas, lave en mand overbord manøvre og lave  havnemanøvre.

Kurset gennemføres for motor. Alternativt kan du tage vores kursus Sejlads i sejlbåd, hvor du lærer at sejle en sejlbåd og også får den praktiske del af Duelighedsbeviset i sejlbåd.

Når du har bestået både den teoretiske del og den praktiske del, får du et officielt Duelighedsbevis. Duelighedsbeviset gælder også som Speedbådsbevis, og giver dig dermed ret til at sejle en planende motorbåd. Duelighedsbeviset er internationalt anerkendt, og giver dig mulighed for at leje både i Danmark og i udlandet. Du skal dog være opmærksom på, at de fleste bådudlejningsfirmaer også kræver et VHF / SRC-certifikat. Bemærk desuden, at ikke alle lande accepterer de danske beviser, så check evt. hos den lokale myndighed eller der, hvor du skal leje båd.

Duelighedsbevis hos Watergames

Vores kursus i den praktiske del af Duelighedsbevis tager en hel dag.

Til den praktiske del af Duelighedsbeviset. sejler vi i vores sejlbåde, men for motor. Det er både af typen Maxi 77, der er en nem og overskuelig båd, der er nem at lære at sejle.

Vi er på båden hele dagen. Vi starter med at gennemgå båden og dens udrustning og motor. Vi taler også om tovværk og øver de basale knob, du skal kunne – f. eks. pælestik, dobbelt halvstik og klampeknob. Herefter skal vi på vandet. Du lærer her at sejle båden ud og ind fra dens plads i havnen, at styre efter kompas og at lave mand overbord manøvre. Der er maksimalt 5 kursister på holdet, så der er god tid til at træne de forskellige ting.

Sidst på dagen kommer censor og vi tager på vandet igen, hvis du viser at du har kendskab til båden og dens udrustning og kan sejle båden. Vel tilbage i havn får du udstedt bevis for bestået prøve i Duelighedsbevis praktisk del.

Vores instruktører er alle erfarne sejlere med mange sømil under kølen. Det betyder, at de har et indgående kendskab til pensum og kan sætte emnerne i perspektiv med eksempler og egne erfaringer.

Undervisningsmateriale og privatkurser

Ved tilmelding til Duelighedsbevis  praktik får du adgang til online materiale, som du bruger som forberedelse til kurset. Materialet indeholder introduktion til båden og til kursets pensum.

I tillæg til vores standardkurser arrangerer vi også privatkurser for grupper, sejlklubber og andre samt privatkurser med eneundervisning. Kontakt os for at høre om mulighederne.

Alt du skal vide om kurset

Har du andre spørgsmål, så kontakt os endelig.

Forudsætninger og forberedelse
 • Vores undervisning er pædagogisk tilrettelagt så alle kan være med, uanset baggrund og erfaring.
 • Efter tilmelding til kurset får du adgang til vores digitale undervisningsrum med kursusmateriale.
Beståelsesgaranti
 • For alle Watergames kurser gælder det, at vi giver dig beståelsesgaranti. Det vil sige, at skulle du af en eller anden årsag ikke bestå prøven Duelighedsbevis (teori) efter endt kursus, kan du tage et nyt kursus helt gratis. Dog opkræves nye prøvegebyr. Beståelsesgarantien forudsætter, at du har deltaget aktivt i undervisningen.
Prisgaranti
 • Hos Watergames har vi prisgaranti. Det betyder, at finder du et tilsvarende kursus billigere hos en anden udbyder, får du samme pris hos os.
Det praktiske
 • Vi er på vandet hele dagen. Husk tøj der passer til vejret.
 • VI giver en kop kaffe eller te om morgenen, men du må selv tage madpakke med til frokost.
 • Udover kursusprisen opkræves et prøvegebyr på 700 kr. på selve dagen. Prøvegebyret dækker honorar til censor, kortudstedelse, brændstof, etc.
 • Prøven i Duelighedsbevis praktik består af nogle få spørgsmål om kendskab til båden og dens udrustning motor, kendskab til tovværk og knob samt praktisk sejlads af båden – herunder styre efter kompas, mand over bord manøvre samt til- og fralægning fra bådens plads i havnen.
 • Kurset giver dig undervisning og eksamen i den praktiske del af Duelighedsbeviset. For at få et komplet Duelighedsbevis, skal du også have den teoretiske del i form af kurset Duelighedsbevis teori.
 • Bemærk: pr. 1/7-23 skal du have sønæringsbevis for at få udstedt det endelige bevis.
  Du skal derfor have en syns og høreattest hos en søfartslæge og herefter ansøge søfartsstyrelæsen om beviset.

Kommende kurser i Duelighedsbevis praktisk del

ByKøbenhavnDato27/07/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato10/08/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato24/08/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByAarhusDato25/08/2024Tidspunktkl. 10.00 - 17.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato07/09/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato21/09/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByAarhusDato22/09/2024Tidspunktkl. 10.00 - 17.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato05/10/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
ByKøbenhavnDato19/10/2024Tidspunktkl. 09.00 - 16.00Pris1.995 DKK Tilmeld
Se alle kurser
Kommende kurser i Duelighedsbevis praktisk del 1.995 DKK / person Book nu
Skriv til os

Ring til os